sr

27 fascinantnih činjenica o vodi

Voda je deo našeg svakodnevnog života, a mnogo toga o njoj ne znamo. Predstavljamo vam 27 fascinantnih činjenica o vodi, a vi nam u komentarima recite koje ste već znali i da li smo neke propustili!
1. Postoji oko 1,5 milijardi kubnih metara vode ne Zemlji – to je dovoljno vode da se napuni 800 triliona Olimpijskih bazena!
2. Ako bi se sva voda ravnomerno rasporedila po površini Zemlje, imala bi dubinu od 3 700 metara.
3. 97% vode na zemlji je slano, 2.1% je zarobljeno u ledenim santama na polovima Zemlje. To znači da je manje od 1% sveža pijaća voda.
4. Molekuli vode se lepe za stvari i jedni za druge, što lini vodu lepljivom, zbog čega voda ima izuzetno veliki površinski napon. Upravo to je svojstvo vode koje nam omogućava da živimo: to znači da voda provlači krv kroz najuže krvne sudove u telu, uprkos Zemljinoj gravitaciji.
5. Na sobnoj temperaturi, voda bi trebalo da se pretvori u gas – svi slični molekuli, poput hidrogen sulfida (H2S) ili amonijaka (NH3) su gasovi. Međutim, lepljivost vode sprečava molekule vode da se prevore u gasove i održava ih u tečnom stanju.
6. Voda je drugi najčešći molekul u svemiru. Najčešći je gas hidrogena – vodonika (H2).
7. Najveći oblak vodene pare je bio otkriven od strane NASA naučnika u okolini crne rupe koja je udaljena 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. U tom oblaku postoji oko 140 triliona više vode nego u svim okeanima na Zemlji.
8. Sva voda na Zemlji nastala je od kometa i asteroida. To se desilo pre oko 4,5 milijardi godina.
9. Antartik je bio prekriven ledom više od 30 miliona godina. Sada je prekriven desetinama hiljada triliona tona snega i leda.
10. Postoji led na polovima Meseca, Marsa i Merkura.
11. Postoji bar 16 različitih vrsta ili “faza” leda i svi imaju različite kristalne strukture.
12. Sunce i ostale zvezde poput Sunca svake sekunde stvore količinu vode koja je 100 miliona puta veća količine vode u reci Amazon.
13. Voda čini oko 60% ili 70% naših tela. Ovo se menja tokom života: voda čini 95% ljudskog fetusa u prvih par meseci, dok je do rođenja količina vode u telu oko 77%. Odrasla osoba koja ima 70 kilograma, u svom telu ima oko 42 litara vode.
15. Tokom godine, svaka osoba popije oko 1 metar kubni vode (1000 litara).
16. Voda se širi kada se zaledi, za razliku od svih ostalih tečnosti. Ovo je veoma značajno za život – jezera i reke se zaleđuju od vrha ka dnu, pa čak i kada je Zemlja bila u ledenom dobu, uvek je bilo vode u tečnom stanju koja je omogućila evoluciju živih bića.
17. Topla voda se zaleđuje brže nego hladna voda. Ovo je poznato i kao Mpemba efekat i nije još uvek otkriveno zbog čega se to dešava.
18. Petominutnim tuširanjem potrošimo oko 200 litara vode.
19. Za puštanje vode u WC šolji iskoristimo 8 litara vode – toliko iskoristimo i da bismo oprali zube.
20. Potrebno je oko 200 litara vode da se proizvede dovoljno zrna kafe za jednu šoljicu kafe.
21. Potrebno je oko 15 000 litara vode da se proizvede 1 kilogram govedine.
22. Potrebno je 100 litara vode da se naprave dve kriške hleba i 65 litara da bi se napravio sirni namaz za jedan sendvič.
23. Potrebno je oko 150 litara vode da se napravi krigla piva (568 ml).
24. Da bi se proizvelo kilo pamuka potrebno je 10 000 litara vode. Od te količine pamuka se može proizvesti jedna majica i jedan par farmerica.
25. Gde god da postoji tečna voda na Zemlji, postoji i život, čak i ako je voda u tački ključanja.
26. Na Saturnovom mesecu Enceladusu, ispod ledene kore okeana postoji vruć okean. Kako su hidrotermalni izvodi na dnu okeana mesta gde je nastao život na Zemlji, naučnici smatraju da je Enceladus dobro mesto za početak istraživanja vanzemaljskog života.
27. Leonardo Da Vinči i Nikolo Makijaveli su smislili plan za osvajanje rata tako što su hteli da preusmere tok reke Arno. Da Viči je bio opsednut vodom, a posebno vrtlozima. Svoja naučna istraživanja zasnivao je na tokovima vode, a to je bilo dosta pre nego što su otkrivena polja fluida.

Prijavi se za newsletter

Heba Group Chat Pitajte Hebu
Pozovite me