sr

Važnost rehidracije kod trudnica

Koliko god je voda od ključnog značaja za život ljudi svih uzrasta, posebnu pažnju na pravilnu hidraciju treba da obrate trudnice koje u sebi nose tek stvoreno biće. U organizmu žene u trudnoći voda ima dodatne funkcije.
U toku trudnoće dolazi do povećanja telesne mase, u normalnim okolnostima do 12 kg. Veći deo toga čini voda, jer se ukupna količina vode u telu trudnice povećava za 6 do 8 litara.
Od samog početka dolazi do povećanja ukupne zapremine krvi (do 50% više od zapremine pre trudnoće) i formiranja posteljice koja sadrži oko 500 ml (85%) vode. Fetus se nalazi u plodovoj vodi čija zapremina varira od 500 do 1200 ml. Plodova voda ga štiti i predstavlja rezervoar vode za čije je obnavljanje takođe potreban dovoljan unos ove dragocene tečnosti. Sam fetus sadrži 75- 90% vode.
Nedovoljan unos tečnosti može dovesti do lakših ili težih posledica po majku i dete. Jutarnja mučnina i povraćanje mogu povećati sklonost ka dehidraciji trudnice. Ukoliko trudnica im manje vode u telu sklonija je pregrevanju organizma, jer je voda od ključnog značaja termoregulaciji. Osim neprijatnih valunga i znojenja, što dodatno smanjuje količinu vode u organizmu, u prvom trimestru trudnoće može doći do urođenih deformiteta neuralne tube kod bebe ili do pobačaja. Kasnije, nedovoljna količina plodove vode može uzrokovati usporenje razvoja fetusa, prevremeni porođaj ili komplikacije u toku porođaja. Voda je od ključnog značaja za odstranjenje štetnih materija nastalih tokom metabolizma i majke i deteta, pa dehidracija može uzrokovati probleme sa funkcijom jetre i bubrega i kod trudnice i kod bebe.
Prvi simptomi dehidracije kod trudnica su umor, toplotni valunzi, tamnija boja urina i opstipacija (zatvor). Da bi se izbegla dehidracija potrebno je uzimati 8 do 12 čaša tečnosti dnevno. EFSA (Evropska agencija za bezbednu ishranu) je propisala da žene treba da konzumiraju najmanje 2 l tečnosti u toku dana, a trudnice najmanje 300 ml ( 1 do 2 čaše) više od toga . U slučaju povećanog gubitka tečnosti usled znojenja, fizičke aktivnosti, povraćanja i nekih patoloških stanja, potrebe mogu biti znatno veće.
Pored toga, treba izbegavati napitke koji sadrže puno šećera i kofeina, jer imaju diuretsko dejstvo, tj. izazivaju povećan gubitak tečnosti iz organizma putem mokrenja. Poseban oprez je potreban u toku letnjih meseci usled visoke ambijentalne temperature i u uslovima niže vlažnosti vazduha kada je organizmu potrebno više vode.

Prijavi se za newsletter

Heba Group Chat Pitajte Hebu
Pozovite me