sr

Okolnosti u kojima se gubi više vode

U uobičajenim okolnostima ženama je potrebno najmanje 2 litra, a muškarcima 2,5 litra tečnosti dnevno. U nekim situacijama, u slučaju povećanog gubitka vode iz organizma, potreba može biti znatno veća.
Izlučivanje znoja u toku fizičke aktivnosti i povišene temperature vazduha zavisi od intenziteta i dužine trajanja mišićnog rada, odeće, kretanja i vlažnosti vazduha. Pri fizičkoj aktivnosti čovek može izgubiti manje od 0,5 litra znoja na sat, prosečno 1 do 2 litra, dok neki pojedinci čak i više od 3 litra na sat. Fizičkim radnicima koji rade pri visokim temperaturama vazduha može biti potrebno čak 12 litara tečnosti dnevno. Pri tome je veliki i gubitak soli iz organizma, po nekim istraživanjima dostiže 10 – 15 gr dnevno. U ovakvim slučajevima potrebna je intenzivna nadoknada tečnosti i minerala.
Povećna hladnoća i suvoća vazduha takođe dovode do većeg gubitka vode iz tela. Kada je hladno, češće se mokri, pa se na taj način gubi više vode putem urina. Kada je vazduh suv više vode se gubi putem vodene pare tokom disanja. Ovo je važno i u planinarenju, jer se na višim nadmorskim visinama zbog niže koncentracije kiseonika u vazduhu brže diše. Planinarima na visokim planinama može biti potrebno i do 7 l vode dnevno.
Putnici u avionima koji lete dugi niz sati takođe mogu lakše dehidrirati, zbog suvoće vazduha u kabinama. Zbog toga se preporučuje da se za svaki sat vožnje avionom popije čaša vode više. Korišćenje klima uređaja tokom leta takođe može doprineti promeni vlažnosti vazduha u zatvorenim prostorijama, pa ne treba zaboraviti na unos tečnosti.

Prijavi se za newsletter

Heba Group Chat Pitajte Hebu
Pozovite me