sr

Prirodne mineralne vode u menopauzi

Menopauza, tj. klimaks kod žena, često je praćena neprijatnim simptomima. Fiziološki dolazi do gašenja reproduktivnih funkcija i smanjuje se količina ženskih polnih hormona. Ovi hormoni imaju niz funkcija u organizmu koje nisu direktno povezane sa reprodukcijom. Malo je poznato da estrogen i progesteron igraju važnu ulogu u osećaju žeđi. Sa smanjenjem lučenja hormona smanjuje se moždana osetljivost na osmotski stimulus od koga zavisi žeđ. Mozak ne prima adekvatan signal da je potrebno nadoknaditi tečnost. Zato je dehidracija mnogo češća u menopauzi i nakon toga, nego kod mladjih žena. Stoga se uobičajeni simptomi menopauze kao što su glavobolja, umor, vrtoglavica, česte promene raspoloženja, zaboravnost, bolovi u zglobovima, zatvor i toplotni valunzi pre svega povezuju sa nedovoljnom količinom tečnosti u organizmu. Pojačano znojenje u toku valunga dodatno povećava gubitak tečnosti iz tela. Zbog toga žene u ovom životnom dobu, treba da uzimaju tečnosti na dva do tri sata bez obzira na žeđ u toku dana, kako bi sprečile nedostatak vode u organizmu. Posebnu pažnju treba da obrate dame koje vole kafu, jer ovaj napitak ima diuretsko dejstvo.

Prirodna mineralna voda Heba Natural sa svojim izbalansiranim sastavom odličan je izbor za rehidraciju žena u menopauzi.

Ženski polni hormoni su vrlo važni za čvrstinu kostiju i kardiovaskularni sistem. Sa smanjenjem estrogena povećava se sklonost ka osteopeniji i osteoporozi. Smatra se da je pravilna ishrana i fizička aktivnost od ključnog značaja za smanjenje rizika od ovih patoloških stanja. Istraživanja pokazuju da prirodne mineralne vode bogate natrijumom i bikarbonatima imaju povoljan efekat na metabolizam kostiju. One povećavaju alkalnu rezervu organizma što dovodi do čuvanja kalcijuma u kostima. Pretpostavlja se da i slicijumova jedinjenja u prirodnim mineralnim vodama doprinose čvrstini kostiju i povećanju elastičnosti vezivnih tkiva. Neke studije su pokazale da karbonizirane natrijum bikarbonatne vode mogu poboljšati nivo masnoća u krvi i povoljno delovati na metabolizam šećera, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prirodna mineralna voda Heba Strong bogata je natrijumom, bikarbonatima, silikatima i prirodnim ugljen dioksidom.

Prijavi se za newsletter

Heba Group Chat Pitajte Hebu
Pozovite me